تمایل به خوردن نمک در کودکان نشانه کمبود چیست؟

دسته بندی ها : مقالات
بسیاری از بیماری‌های به وجود آمده در بزرگسالی، به علت رژیم‌های غذایی نادرست در کودکی است؛ بنابراین، تشویق کودک به استفاده از رژیم غذایی سالم، از بسیاری از مشکلات جسمی او در بزرگسالی نیز جلوگیری خواهد کرد. برای کاهش تمایل به خوردن نمک در کودکان و عادت دادن او به استفاده از غذاهای سالم، می‌توانید به کودک اجازه دهید در درست کردن غذا مشارکت داشته باشد. همچنین در صورت علاقه زیاد کودک به نمک، از نمک آبی و صورتی برای طعم دادن به غذاهای او استفاده کنید تا از مضرات نمک سفید در امان بماند.
تمایل به خوردن نمک در کودکان

نمک یا همان سدیم کلرید نوعی ترکیب یونی است و در اغلب غذاها مورداستفاده قرار می‌گیرد. نمک خوراکی نیز از پودر کردن کریستال سنگ نمک بدست می‌آید. این ماده که به‌عنوان طعم‌دهنده اصلی غذاها استفاده می‌شود، در گذشته برای افزایش دادن مدت نگهداری انواع مواد غذایی نیز مورداستفاده قرار می‌گیرد. عده‌ای از نمک به‌عنوان سم سفید یاد می‌کنند. همچنین مطالب زیادی درباره استفاده نکردن از نمک به علت زیان‌بار بودن آن و حتی مرگبار بودن آن برای انسان خوانده‌ایم. اما واقعیت این است که استفاده از این پودر سفید رنگ با وجود خطرناک بودن، برای بدن ضروری است. اما نکته مهم در مقدار مصرف استفاده از آن است. در اغلب مواقع، تمایل به خوردن نمک در کودکان وجود دارد و دائماً این ماده را به اشتباه مصرف می‌کنند.

بهترین نمک برای کودکان چیست؟

همان طور که گفته شد، نمک به ماده‌ای گفته می‌شود که باید حتماً در رژیم غذایی ما وجود داشته باشد. بااین‌حال، مقدار مصرف بیش‌ازحد آن می‌تواند باعث افزایش فشار خون و یا ایجاد تورم شود. طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، تنها مصرف 5 گرم نمک در روز برای بدن کافی است. خرید نمک صورتی عمده به شما کمک می‌کند که باکیفیت‌ترین و بهترین نمک را برای پخت غذا داشته باشید.

از فواید مصرف نمک برای بدن، می‌توان به حفظ فشار خون، عملکرد بهتر ماهیچه‌های بدن، جابه‌جایی پیام‌های عصبی و کم شدن عفونت‌ها اشاره کرد. نمک معمولاً در دو نوع صنعتی و نمک دریا استفاده می‌شود. نمک صنعتی نوعی نمک است که تصفیه شده و آلودگی‌های آن از بین می‌رود. تمایل به خوردن نمک در کودکان در این نوع نمک هم وجود دارد اما در عوض، سلامت کودک شما را تهدید نمی‌کند.

نمک بای کودکان

میل به خوردن نمک نشانه چیست؟

وقتی صحبت از میل به نمک به وجود می‌آید، منظور میل به خوردن خود نمک نیست. بلکه هوس خوردن انواع غذاهای نمک‌دار و شور مورد بحث است. به‌طورکلی، هر گونه میل و هوس به مواد غذایی نشانه کمبود نوعی ماده مغذی در بدن است و لزوماً نشانه نیاز بدن به غذا نیست. میل به خوردن غذاهای شور ممکن است به دلیل یکی از علت‌های زیر باشد:

  • استرس: تحقیقات نشان داده است که استرس می‌تواند باعث ایجاد میل به خوردن غذاهای دارای نمک، قند و چربی شود که می‌تواند باعث به خطر افتادن سلامت فرد و افزایش وزن شود.
  • کمبود خواب: معمولاً کمبود خواب و یا خواب آشفته میل افراد به استفاده از غذاهای مضر را افزایش می‌دهد.
  • تعریق زیاد: ازآنجاکه عرق بدن دارای نمک است، عرق کردن زیاد باعث از بین رفتن نمک بدن و میل به شوری می‌شود.
  • کم آبی بدن: بدن انسان برای داشتن عملکرد درست نیاز به مقدار دقیقی از مایعات دارد که کم شدن این مقدار ممکن است باعث ایجاد هوس نمک در اشخاص شود.
  • میل به نمک نشانه بیماری: تمایل به خوردن نمک در کودکان می‌تواند به دللی بیماری هم باشد. در مواردی میل به خوردن نمک می‌تواند به علت مبتلا شدن به بیماری‌هایی نظیر آدیسون و سندروم بارتر باشد. این بیماری معمولاً با نشانه‌های دیگری همچون خستگی، تغییر رنگ پوست و کاهش شدید وزن همراه است.
  • کمبود مواد معدنی: میل شدید به نمک هم می‌تواند نشان از کمبود مواد معدنی چون کلسیم، زینک و منیزیم در بدن افراد باشد.

تمایل به خوردن نمک در کودکان چه خطراتی دارد؟

معمولاً همه افراد در مصرف نمک بی‌دقت هستند. اما توجه داشته باشید که نمک می‌تواند برای کودکان کشنده باشد. کودکان از زمانی که طعم نمک را می‌چشند، به آن علاقه‌مند می‌شوند. خرید نمک آبی سمنان هم می‌تواند گزینه مناسبی برای پخت غذای کودکان باشد. اما باید توجه داشته باشید که مصرف بیش‌ازحد نمک برای کودکان می‌تواند احتمال سکته مغزی و قلبی را در آینده افزایش دهد.

تمایل به خوردن نمک در کودکان

به همین دلیل هم کودکان باید نسبت به سن خود، میزان مشخصی از نمک را دریافت کنند. توصیه می‌شود والدین از ابتدا کودک را به غذاهایی با نمک کمتر عادت بدهند زیرا به محض عادت کردن کودک به خوردن غذاهای شور، از خوردن غذاهای دارای نمک کمتر امتناع می‌کند. میل به شوری در کودکان می‌تواند هم به علت علاقه کودک و هم به علت مواردی که قبلاً گفته شد، مانند کم آبی بدن ناشی از تعریق و خستگی و یا خواب آشفته باشد.

مقدار نمک مورد نیاز بدن کودک نسبت به سن

تمایل به خوردن نمک در کودکان در سنین مختلف با یکدیگر فرق دارند. بدن کودک در دوران نوزادی نیاز به مقدار خیلی کمی از نمک دارد، اما این نیاز با بالا رفتن سن او افزایش می‌یابد. دستورالعمل استفاده از نمک برای کودک به‌صورت زیر است:

  • 6 تا 12 ماه، روزانه کمتر از یک گرم
  • 1 تا 3 سال، روزانه کمتر از 2 گرم
  • 4 تا 6 سال، روزانه کمتر از 3 گرم
  • 7 سال، روزانه کمتر از 5 گرم
  • 11 سال به بالا، روزانه کمتر از 6 گرم
نمک مورد نیاز بدن کودک

عوارض خوردن نمک بیش از حد در کودکان؛ چگونه میزان نمک مصرفی کودک را کنترل کنیم؟

مصرف بی‌رویه نمک در کودکان می‌تواند باعث بیماری‌های تنفسی مانند آسم، فشار خون بالا، چاقی و سرطان معده شود. همچنین نمک در دفع پروتئین از طریق ادرار کمک خواهد کرد که باعث فشار بیش از حد به کلیه‌ها خواهد شد. بااین‌حال، نمک می‌تواند به کاهش درد برخی از اندام‌ها نیز کمک کند. برای مثال، شما می‌توانید از درمان دندان‌درد با نمک استفاده کنید و این مشکل را رفع نمایید. در ادامه نکاتی برای کنترل میزان نمک مصرفی کودکان می‌خوانید.

  • برای کاهش دادن مصرف نمک در غذای کودک در هنگام خرید محصولات خوراکی آماده، به مقدار نمک درج شده بر روی بسته محصول دقت فرمایید.
  • سعی کنید به جای سس‌های آماده، خودتان سس‌های مصرفی کودک را درست کنید و یا از طعم‌دهنده‌هایی مثل سرکه، آبلیمو و یا ادویه‌های مختلف استفاده نمایید.
  • تا حد امکان از غذاهای آماده و فست‌فود استفاده نکنید؛ زیرا این غذاها دارای مقدار زیادی نمک‌های فرآوری‌شده هستند.
  • از پنیرهای کم‌نمک‌تر برای مصرف کودک خود استفاده کنید تا تمایل به خوردن نمک در کودکان را کنترل نمایید.
  • از مقدار نمک استفاده شده در نان‌های فانتزی غافل نشوید و قبل از استفاده، به مقدار نمک درج‌شده بر روی بسته آن توجه فرمایید.
  • برای سنین بالای 6 سال که کودک از غذای بقیه افراد خانواده استفاده می‌کند، بهتر است غذای کل خانواده را کم‌نمک‌تر درست کنید تا کودک دچار مشکل نشود.

سوالات متداول

01خوردن نمک زیاد در کودکان نشانه چیست؟

استرس، کمبود خواب، کم آبی بدن و کمبود مواد معدنی دلایلی برای تمایل به خوردن غذاهای نمکی در کودکان هستند.

02عوارض خوردن نمک زیاد چیست؟

افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های تنفسی مانند آسم، فشار خون بالا، دفع پروتئین از طریق ادرار، چاقی و سرطان معده از عوارض خوردن نمک بیش از اندازه هستند.

03بهترین نمک برای کودکان کدام است؟

نمک آبی و نمک صورتی به دلیل داشتن املاح معدنی مفید مانند: آهن، ید، پتاسیم و کلر برای کودکان مفید هستند.

نظرات کاربران

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • 11 اردیبهشت 1402 مینا سالمی پاسخ دهید

    سلام تشکر از مطلب مفیدتون، پسر من ۴ سالشه و شدیدا تمایل به خوردن نمک داره حتی گاهی نمک رو می ریزه کف دستش و میخوره، میخوام بدونم باید چکار کنم این عادتش رو ترک کنه؟؟ واقعا نگران سلامتیش هستم.با سپاس⚘

    • 30 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      مینا عزیز سلام
      خوشحالیم که همراه ما هستید
      به عنوان یک راهکار هنگامی که کودک اقدام به خوردن نمک میکند خوراکی های مورد علاقه اش را به او پیشنهاد دهید تا کم کم عادت خوردن نمک را ترک کند.

  • 12 اردیبهشت 1402 محمد فضلی پاسخ دهید

    سلام مصرف نمک قبل و بعد از غذا همونطور که در احادیث اومده باعث گرم شدن معده و هضم بهتر غذا میشه اما تمایل کودکان به خوردن نمک از روی شیطنت یا علاقه به طعم شوری باعث آسیبهای جدی به اندام های اونها میشه.

    • 31 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      سلام محمد عزیز
      خوشحالیم همراه ما هستید و ممنون که تجربه اتون رو با ما به اشتراک گذاشتید

  • 13 اردیبهشت 1402 فاطمه راستی پاسخ دهید

    سلام پسر 5 ساله من میل شدید به نمک خوردن داشت بعد از کلی آزمایش متوجه شدن بدنش به شدت کمبود مواد معدنی داره، عادتهای بچه ها رو جدی بگیرید.

    • 31 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      سلام فاطمه عزیز
      خوشحالیم همراه ما هستید و ممنون که تجربه اتون رو با ما به اشتراک گذاشتید

  • 16 اردیبهشت 1402 نسرین کریمی پاسخ دهید

    من برای اینکه دخترم به مصرف بیش از حد نمک عادت نکنه بهش اجازه میدم موقع آشپزی کمکم کنه و براش توضیح میدم که نمک چقدر ضرر داره.

    • 31 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      سلام نسرین عزیز
      خوشحالیم که همراه ما هستی و تجربه اتون رو با ما به اشتراک گذاشتید

  • 17 اردیبهشت 1402 زهره الماسی پاسخ دهید

    سلام بدن انسان به طور طبیعی نیاز به املاح معدنی و مصرف روزانه نمک داره اما گاهی اوقات بچه ها مخصوصا زمانی که تازه با طعم شوری آشنا میشن براشون جذابیت داره و زیاده روی میکنن

    • 28 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      سلام زهره عزیز
      دقیقا هینطوره ممنون از اینکه همراه ما هستی و نظرت رو با ما به اشتراک گذاشتی.

  • 19 اردیبهشت 1402 مهشید امیری پاسخ دهید

    سلام مصرف بیش از حد نمک واقعا خطرناکه مخصوصا برای بچه ها چون باعث دفع پروتئین از بدن کودکان میشه…..مراقبشون باشید.

    • 22 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      مهشید عزیز سلام
      چقدر خوب که دغدغه مند هستید.
      ممنون از اینکه همراه ما هستید و نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید.

  • 19 اردیبهشت 1402 اصلان محسنی پاسخ دهید

    برای دوستانی که اطلاع ندارند، استانداردهای غذایی حداکثر مصرف 2 گرم نمک و یا 8/0 گرم سدیم را برای کودکان در سنین 3-4 سالگی مجاز میدانند. برای کودکان 4-6 سال هم باید مقداری کمتر از کودکان بزرگتر باشه.

    • 31 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      اصلان عزیز سلام
      ممنون از اینکه همراه ما هستید و خوشحالیم که تجربه های خوتان را با ما به اشتراک گذاشتید.

  • 19 اردیبهشت 1402 پیمان آسمانی پاسخ دهید

    سلام اگر کودک شما طی روز چندبار هوس میکنه که سراغ نمکدون و خوردن نمک بره مطمئن باشید حتما توی بدنش کمبودی وجود داره….

    • 22 اردیبهشت 1402 مدیریت سایت پاسخ دهید

      پیمان عزیز سلام
      درسته امکان داره بدن کودک کمبود املاح معدنی داشته باشه.
      تشکر از اینکه همراه ما هستی و نظرت رو با ما به اشتراک گذاشتی

2020-2024 BLUESALT24 - All Rights Reserved©