نمک یکی از مهمترین بخشهای هر وعده غذایی است که افراد برای خوشمزهتر شدن غذا از آن استفاده میکنند. بااینحال، مصرف زیاد نمک برای افراد معمولی و بهخصوص سالمندان میتواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. به نظر شما سالمندان چقدر نمک مصرف کنند؟ این یکی از مهمترین سؤالاتی است که افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند و دقیقاً پاسخ آن را نمیدانند. در نتیجه، آنها باعث بروز مشکلات زیادی در سالمندان میشوند و به همین دلیل هم تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی این موضوع بپردازیم. اگر شما هم در منزل خود سالمند دارید، بهتر است این مقاله را تا پایان مطالعه کنید تا بدانید که یک فرد معمولی یا سالمند به طور معمول در طول روز باید چه مقدار نمک مصرف کند.
اهمیت رژیم غذایی مناسب در دوران سالمندی
اگرچه نمک تأثیر زیادی در مزه غذا دارد، اما مصرف زیاد آن میتواند موجب بروز مشکلات جسمی زیادی در افراد شود. همان طور که میدانید، افراد سالمند از نظر جسمی و روحی حساسیت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل هم باید مراقبتهای بیشتری برای آنها در نظر گرفته شود.
یکی از مهمترین بخشهای مراقبت از آنها مربوط به رژیم غذایی است. با استفاده از رژیم غذایی درست، شما میتوانید از سالمند خود در برابر بیماریهایی مانند دیابت، مشکلات قلبی و فشار خون محافظت کنید و تا حد زیادی از این بیماریها پیشگیری نمایید.
میزان مصرفی نمک در افراد معمولی
اما قبل از اینکه بدانید سالمندان چند چقدر نمک مصرف کنند و چه میزان نمک مصرفی برای آنها مناسب است، باید بدانید که نمک میتواند یکی از خطرناکترین مواد موجود در غذای هر سالمند باشد. این بدان معنی است که حتی میتوان نمک را بهعنوان یکی از خطرناکترین سموم در نظر گرفت که مصرف بیشازحد آن منجر به بروز مشکلات جسمی زیادی خواهد شد.
نهتنها سالمندان، بلکه افراد معمولی و جوان هم باید در مصرف نمک دقت داشته باشند تا از بروز مشکلات جسمی پیشگیری کنند. طبق اطلاعات پزشکی موجود، میزان مجاز مصرف نمک برای افراد کمتر از 50 سال در طول روز، کمتر از 5 گرم (یک قاشق مرباخوری) است.
میزان مصرفی نمک در سالمندان
همان طور که تاکنون متوجه شدید، مصرف زیاد نمک برای افراد معمولی و بهخصوص سالمندان، عواقب جبران ناپذیری دارد. در بخش بالا گفتیم که افراد معمولی زیر 50 سال در طول روز میتوانند کمتر از 5 گرم نمک مصرف کنند.
این در حالی است که شرایط آنها با سالمندان کاملاً متفاوت است و به همین دلیل هم میزان نمک مصرفی برای سالمندان باید کمتر از آن باشد. بر اساس اطلاعات پزشکی، مشخص میشود که افراد بالای 50 سال باید کمتر از 3 گرم نمک در طول روز مصرف کنند.
بهترین نمک برای سالمندان چیست؟
بهتر است نمک مصرفی شما از نوع یددار و تصفیه شده باشد. نمک صورتی هیمالیا کاملاً تصفیه شده است و میتوانید با اطمینان خاطر از آن استفاده کنید. البته این بدان معنی نیست که میتوانید از این نمک به میزان بیشتری استفاده کنید و همچنان باید مصرف این نوع نمک هم برای سالمندان کمتر از 3 گرم کنترل کنید. این میزان نمک مصرفی برای افراد بالای 50 سال بود. درحالیکه افراد بالای 70 سال باید میزان نمک مصرفی خود را کاهش داده و آن را به 1.2 تا 2.3 گرم برسانند.
عوارض مصرف زیاد نمک توسط سالمندان
به نظر شما اگر در مصرف نمک زیادهروی کنید، چه اتفاقی میافتد؟ اگر بدانید سالمندان چقدر نمک مصرف کنند و بیش از آن اندازه به آنها نمک بدهید، احتمال بروز عوارض بسیار زیادی خواهد بود. مصرف بیش از اندازه هر چیزی میتواند باعث بروز مشکلات زیادی شود که این مشکلات در سالمندان تا حد بسیار زیادی افزایش پیدا میکند. در ادامه، مهمترین عوارض مصرف زیاد نمک در سالمندان را میخوانید.
بالا رفتن فشار خون
یکی از رایجترین و مهمترین عوارض مصرف زیاد نمک، بالا رفتن فشار خون است که احتمالاً همه شما از آن آگاه هستید. اگر سالمندان بیشتر از حد مجاز نمک مصرف کنند، سدیم اضافی موجود در نمک، آب زیادی در بدن جذب خواهد کرد و تلاش میکند به هر طریقی از بدن فرد خارج شود.
این موضوع باعث افزایش فشارخون میشود. به بیان دیگر، هنگامی که مایعات و آب موجود در بدن حبس میشوند، فشار زیادی به رگهای خونی ایجاد میشود و در نتیجه، فشار خون افزایش خواهد یافت. افزایش فشار خون نیز تأثیر منفی زیادی بر سایر اندامهای بدن میگذارد.
سکته قلبی و مغزی
شاید بسیاری از افراد مصرف نمک را جدی نگیرند و در مصرف به اندازه آن دقت زیادی نداشته باشند. این در حالی است که اگر مصرف نمک برای سالمندان از حد مجاز بیشتر شود، ممکن است موجب بروز سکته قلبی و مغزی شود. پس باید بدانید که سالمندان چقدر نمک مصرف کنند و آن را بهدرستی کنترل کنید.
همان طور که در بخش قبل هم توضیح دهیم، مصرف بیش از اندازه نمک باعث افزایش فشار خون میشود و در نتیجه، فشار زیادی بر رگهای خونی فرد سالمند وارد خواهد شد. این موضوع میتواند باعث بروز سکته قلبی و مغزی در سالمندان شود.
سرطان معده
یکی دیگر از مهمترین عوارض مصرف زیاد نمک در افراد سالمند، سرطان معده است. خوب است بدانید که ترشیجات و غذاهای شور میتوانند باعث بروز عفونت هلیکوباکترپیلوری در سالمندان شوند. با بروز این نوع عفونت، مخاط معده درگیر شده و تا حد زیادی آسیب میبیند که اگر این مسئله همچنان ادامه پیدا کند، مخاط معده کاملاً از بین رفته را تا حد زیادی آسیب میبیند. این مسئله باعث بروز سرطان معده در سالمند خواهد شد.
پوکی استخوان
احتمالاً اغلب شما میدانید که مهمترین ماده مؤثر در استخوان، کلسیم است. این مسئله کاملاً درست است و اگر به هر دلیلی میزان کلسیم موجود در بدن فرد سالمند کمتر از حد مجاز شود، میتواند باعث بروز مشکلات زیادی منجمله پوکی استخوان شود. وقتی نمک مصرفی در بدن فرد سالمند افزایش پیدا میکند، سدیم خون بالا رفته و این موضوع در جذب کلسیم مؤثر است. به بیان دیگر، افزایش سدیم در بدن باعث دفع کلسیم در خون از طریق ادرار میشود. وقتی بدانید سالمندان چقدر نمک مصرف کنند و آن را کنترل نمایید، میتوانید این موضوع را مدیریت کنید. پس با افزایش سدیم و دفع بیشتر کلسیم در خون، استخوانها هر روز ضعیف و ضعیفتر خواهند شد که در نهایت، میتواند موجب بروز پوکی استخوان در سالمندان شود.
آسم
علاوه بر سالمندان معمولی بالای 70 سال، افرادی که بیماریهای تنفسی مانند آسم دارند هم باید در مصرف نمک دقت زیادی داشته باشند. دلیل این موضوع مهم این است که مصرف زیاد نمک و سدیم در این افراد میتواند به صورت غیر مستقیم بر بیماریهای تنفسی آنها تأثیر گذاشته و باعث تشدید آنها شود.
سایر عوارض مصرف زیاد نمک در سالمندان
علاوه بر مواردی که تاکنون ذکر کردیم، عوارض دیگری نیز برای مصرف بیش از اندازه نمک برای سالمندان وجود دارد که نشانه خطرناک بودن این سم سفید میدهد. برای مثال، مصرف زیاد نمک میتواند باعث بروز ناراحتیهای کلیوی نیز شود.
از دیگر عوارض مصرف زیاد نمک برای سالمندان، میتوان به مواردی مانند بزرگ شدن اندازه قلب، سوزش سر دل، مشکلات قلبی و عروقی، تشدید زخم معده، افزایش وزن، ورم کردن بدن، کم آبی بدن و سایر موارد اینچنینی اشاره کرد. به همین دلایل توصیه میشود در رژیم غذایی سالمندان از نمک صورتی و آبی استفاده کنید. نمک آبی قیمت کاملاً مناسبی دارد و نسبت به مزایای بیشمار آن در بلند مدت مقرون به صرفه است.
کنترل نمک در رژیم غذایی سالمندان
همان طور که تاکنون گفتیم، مصرف زیاد نمک عواقب بسیار خطرناکی برای سالمندان دارد. به همین دلیل هم برای کنترل این موضوع در رژیم غذایی سالمندان توصیه میکنیم که تا حد امکان نمک کمتری به غذا زده و نمکپاش را سر سفره قرار ندهید. وقتی بدانید سالمندان چقدر نمک مصرف کنند و آن را کنترل کنید، میتوانید سلامت سالمند خود را تضمین کنید. تا جایی که امکان دارد، از مصرف غذای فستفودی و فرآوریشده برای سالمندان خودداری نمایید.
بهجای استفاده از نمک در غذا بهعنوان چاشنی، میتوانید از چاشنیهای بهتری مانند آبلیمو یا سرکه استفاده کنید. از آجیل فاقد نمک استفاده کرده و مصرف شوریجات و ترشیجات را برای سالمندان به حداقل برسانید. همچنین از جایگزینهای سالمتری مانند نمک صورتی و آبی استفاده کنید. بعد از فهمیدید نمک صورتی از کجا بخریم، میتوانید آن را با قیمت کاملاً مناسب و بهترین کیفیت خریداری کنید و به این ترتیب سلامت سالمندان عزیز خانواده را تضمین کنید.
نظرات کاربران