طرز پخت آبگوشت با گوشت گوسفندی  

دسته بندی ها : مقالات
آبگوشت ایرانی یا خورش بره یکی از غذاهای اصلی ما ایرانی‌هاست که در اکثر مجالس بزرگ مانند عروسی، عزا و حتی افطار در ماه مبارک رمضان می‌توان تهیه و نوش جان کرد. این غذا از ترکیب گوشت گوسفند، حبوبات، گوجه فرنگی، سیب زمینی و ادویه تهیه می‌شود. آبگوشت گوشت گوسفندی، یکی از بهترین غذا‌ها برای دورهمی‌های خانوادگی و گذراندن یک ناهار خوشمزه و چند ساعت شاد در کنار خانواده و عزیزان است. در این مطلب طرز پختن ابگوشت با گوشت گوسفندی را به شما آموزش می‌دهیم. تا انتها همراه ما باشید.
پختن آبگوشت

آبگوشت چیست؟

آبگوشت از دو کلمه آب و گوشت ساخته شده و به نام آبگوشت دیزی نیز معروف است. دیزی به دیگ سنتی سنگی می‌گویند که در آن غذا پخته و سرو می‌شود. آبگوشت در اصل به عنوان یکی از قدیمی‌ترین غذاهای ایرانی شناخته می‌شود و عمدتا مردم در آن زمان، از قطعات گوشت ارزان قیمت همراه با سیب زمینی، لوبیا و گوجه فرنگی ارزان قیمت برای تهیه آن استفاده کرده و از نمک‌های رنگی مثل نمک آبی استفاده نمی‌کردند. پختن این غذا آسان بود، چون به طور سنتی افراد بیشتر مواد را در یک قابلمه بزرگ مخلوط می‌کردند و برای چند ساعت روی حرارت کم می‌پختند.

طرز پختن آبگوشت

آبگوشت ایرانی را می‌توانید با مواد بسیار ساده‌ای درست کنید، البته استفاده از ادویه‌های کافی و نمک‌های مختلف مثل نمک آبی 185 گرمی دانه شکری برای چاشنی آن لازم است. از هر نوع گوشتی مانند گوشت بره، گاو یا گوسفند می‌توان استفاده کرد. استفاده از گوشت بره سنتی‌ترین روش ایرانی برای تهیه این غذاست. مخصوصا استفاده از گردن بره یا ساق بره آن را خوشمزه‌تر می‌کند. سیب زمینی، نخود، لوبیا سفید به همراه گوجه فرنگی و ادویه‌ها ترکیبی خوشمزه از مواد ساده را تشکیل می‌دهند.

مواد مورد نیاز طرز تهیه آبگوشت برای 4 نفر:

  • 600 گرم گوشت گردن یا ساق گوسفندی
  • پیاز و حبه سیر
  • یک لیوان نخود و لوبیا سفید آبکش شده
  • 3 عدد سیب زمینی بزرگ، پوست کنده و ربع شده
  • 1 عدد چوب دارچین
  • قاشق غذاخوری زردچوبه
  • 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی یا یک قوطی گوجه فرنگی خرد شده
  • 2 عدد لیموترش خشک
  • نمک صورتی 1000 گرمی دانه شکری
  • فلفل سیاه و قرمز و روغن
طرز پختن آبگوشت

طرز تهیه آبگوشت گوسفندی

در این بخش مرحله به مرحله طرز تهیه آبگوشت را توضیح می‌دهیم.

 مرحله اول پختن آبگوشت

برای شروع پخت یک قابلمه مناسب انتخاب کنید. پیازها را درشت خرد کنید. آن‌ها را با گوشت، سیر، چوب دارچین در قابلمه قرار دهید و به اندازه‌ای آب اضافه کنید که روی آن را بپوشاند. بعد از جوش آمدن، حرارت را ملایم کرده و درب آن را به مدت 1 تا 2 ساعت یا تا زمانی که گوشت بسیار نرم شود، بپزید.

می‌توان گوشت را قبل از اضافه کردن به قابلمه، بدون روغن به همراه زردچوبه تفت دهید. برای باز کردن طعم گوشت هنگام تفت دادن، می‌توان از بهترین نمک خوراکی یعنی نمک‌های بلوسالت استفاده کرده و آن را به گوشت در حال تفت اضافه کنید.

مرحله دوم طرز تهیه آبگوشت گوسفندی

بعد از حرارت دو ساعته، یک آبکش را روی یک کاسه قرار دهید و همه چیز را در آن بریزید. گوشت را از استخوان جدا کنید، تمام آب پیاز و سیر را بگیرید و آن‌ها را بیرون بگذارید. زردچوبه را در یک قاشق روغن به همراه رب گوجه فرنگی تفت دهید. سپس گوجه فرنگی خرد شده را اضافه کنید و 2 تا 3 دقیقه هم بزنید تا رنگ آن تغییر کند. در نهایت رنگ بهتر و طعم‌های غنی‌تری خواهید داشت.

نکات مهم پخت آبگوشت:

  • گوجه فرنگی خشک اختیاری است اما با استفاده از آن، قطعا دیزی خوشمزه‌تری خواهید داشت.
  • افزودن مقداری فلفل دلمه‌ای تفاوت عمده‌ای در طعم آبگوشت ایجاد می‌کند و غذا خوشمزه‌تر می‌شود.
  • رب گوجه فرنگی را می‌توان در آبگوشت هم حل کرد.
مرحله دوم طرز تهیه آبگوشت گوسفندی

مرحله سوم پختن آبگوشت

گوشت پخته شده را به همراه سیب زمینی، لیموترش خشک، نخود، لوبیا، آبگوشت به قابلمه اضافه کنید، نمک و فلفل را خوب مزه دار کنید. به خاطر لوبیا و سیب زمینی که جاذب نمک هستند مقدار مناسبی نمک اضافه کنید. درب آن را بگذارید و به مدت یک ساعت روی حرارت متوسط یا کم بپزید. حالا رب گوجه فرنگی را با 1 قاشق غذاخوری روغن در تابه ای جداگانه تفت دهید. رب را با نمک و فلفل سیاه به قابلمه اضافه کرده و حدود 30 دقیقه صبر کنید

نکته مهم: برای جلوگیری از نفخ حبوبات باید نخود و لوبیا سفید را از شب قبل در ظرفی آب بریزید و بگذارید خیس بخورد.

مرحله چهارم پختن آبگوشت

بعد از اینکه همه چیز پخت و همه طعم ها به خوبی با هم ترکیب شدند، محتویات قابلمه را در آبکش خالی کنید. آبگوشت را از بقیه مواد جدا کنید. آب گوشت را به قابلمه برگردانید و در صورت نیاز چاشنی و طعم و نمک‌های مورد نیاز را تنظیم کنید. از جمله خواص نمک آبی و صورتی این است که طعم گوشت را باز کرده و طعم گوشت را برای شما لذتبخش‌تر می‌کند.

شروع به له کردن تمام مواد جامد (گوشت، لوبیا، سیب زمینی و گوجه فرنگی) با گوشت کوب کنید. گوشت و آبگوشت له شده به صورت جداگانه سرو می شود. آبگوشت را ابتدا مانند سوپ می‌خورند؛ با گذاشتن چند تکه نان ایرانی از صرف آن لذت ببرید (بیشتر سنگک برشته شده) و سپس گوشت له شده را با سبزی ، سالاد شیرازی و هر نوع ترشی مخصوصا لیته میل کنید.

انواع طرز تهیه آبگوشت خوشمزه

نکته مهم: پختن گوشت و آبگوشت ممکن است برای شما طولانی برسد که برای حل این مشکل، همانطور که در مقاله اگر سیرابی نپخت چه کنیم توضیح دادیم، کافی است از زودپز استفاده کنید.

انواع طرز تهیه آبگوشت خوشمزه

آبگوشت در نقاط مختلف ایران تنوع زیادی دارد. در یک نوع از آبگوشت ایرانی، گیاهانی مانند پیازچه، جعفری و شنبلیله به آن اضافه می‌شود. در نتیجه یک آبگوشت سبز به نام بزباش خواهید داشت. کشک آبگوشت را می‌توانید با افزودن کشک به آن بپزید که خورش محبوب شمال غرب و مرکز ایران است. در کرمان، جنوب شرقی ایران، افزودن بادمجان به آبگوشت بسیار رایج است. مواردی که گفته شد نمونه های انگشت شماری از روش‌های متعدد تهیه این غذا خوشمزه و سنتی در ایران است.

سرو آبگوشت ایرانی

همان‌طور که گفتیم آبگوشت به طور سنتی در دیگ‌های سنگی یا سفالی پخته می‌شود. آبگوشت‌ مجلسی و سنتی ایران، در همان قابلمه‌ای سرو می‌شود که آبگوشت در آن پخته می‌شود. برای صرف آبگوشت باید آن را تیلیت کنید؛ به این صورت که آب آن را از سایر مواد جدا، تکه‌های نان را داخل آبگوشت خورد کرده و مانند سوپ میل کنید. از طرفی گوشت را به همراه لوبیا، سیب زمینی و گوجه فرنگی له کنید و با گوشت کوب بکوبید تا همه طعم‌ها با هم ترکیب شوند و در نهایت یک حالت خمیری یکدست داشته باشید.

می‌توانید با خرید نمک صورتی و اضافه کردن آن به یک قاشق پر از مخلوط گوشت کوبیده شده، در کنار پیاز، سیر ترشی و سبزی تازه و یک تکه نان از این غذای خوشمزه لذت ببرید. مردم معمولا برای صرف آبگوشت به شیوه سنتی، دور سفره و روی زمین می‌نشینند و از خوردن آبگوشت با دوغ، نوشیدنی و ماست، لذت می‌برند.

کلام آخر

در این مقاله نحوه پختن آبگوشت سنتی برای 4 نفر را توضیح دادیم. حال شما می‌دانید چطور آبگوشت را در حدود دو ساعت برای 4 نفر بپزید و در کنار نمک‌های مختلف بلو سالت و چاشنی‌های دیگر از جمله ترشی، ماست موسیر و دوغ صرف کنید و همراه با خانواده لذت ببرید.

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “طرز پخت آبگوشت با گوشت گوسفندی  ”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

© 2021 - BLUESALT24 | All rights reserved