نمک بدون ید چیست و چه تفاوتی با نمک ید دار دارد؟

دسته بندی ها : مقالات
هنگام خرید نمک معمولا دو گزینه پیش روی شماست؛ نمک ید دار یا بدون ید؟ ادعاهای زیادی مبنی بر بهتر بودن یکی نسبت به دیگری وجود دارد، اما مسئله اینجاست که باید قبل از خرید، تفاوت بین نمک بدون ید و نمک ید دار را بدانید و تعیین کنید کدام نوع نمک برای شخص شما بهتر است. در این مقاله به این موضوع مهم می‌پردازیم که نمک بدون ید چیست، چه تفاوتی با نمک سفید معمولی دارد و مصرف آن به چه کسانی توصیه می‌شود. برای کشف راز مزایا و معایب مصرف نمک بدون ید از شما دعوت می‌کنیم تا انتها همراه ما باشید.
نمک بدون ید چیست

نمک ید دار چیست؟

نمک یددار در اصل نمکی است که به آن ید اضافه می‌شود. ید ماده معدنی کمیابی است که به مقدار کمی در برخی غذاها مانند تخم مرغ، سبزیجات و غذاهای دریایی وجود دارد. بدن برای کارکرد صحیح خود به ید نیاز دارد، اما نمی‌تواند به طور طبیعی این عنصر را بسازد. به همین دلیل انسان برای تامین میزان ید موردنیاز بدن، به رژیم غذایی خود وابسته است. از آنجایی که انواع مواد غذایی هم میزان ید کمی دارند، در بسیاری از کشورها برای جلوگیری از کمبود ید و عوارض بعد از آن، به نمک خوراکی ید اضافه می‌کنند. نمک‌های ید دار به اندازه قیمت نمک آبی سمنان گران نیستند؛ اما در مقابل نسبت به این نوع نمک‌ها خواص کمتری دارند.

نمک ید دار چیست؟

چرا به نمک خوراکی ید اضافه می‌کنند؟

غده تیروئید برای تولید تیروکسین به ید نیاز دارد. تیروکسین یک هورمون حیاتی است که مسئولیت بسیاری از عملکردهای بدن را برعهده دارد. افزودن ید به نمک خوراکی راهی برای تامین ید موردنیاز بدن و جلوگیری از کمبود ید است که با وجود قابل پیشگیری بودن، اثرات منفی جدی بر عملکرد صحیح بدن برجای می‌گذارد. به همین دلیل توصیه می‌شود به جای نمک‌های سفید معمولی بدون ید، از نمک‌های ید دار یا نمک صورتی که میزان ید بیشتری دارند، استفاده کنید. عوارض کمبود ید در بدن عبارتند از:

  • کمبود ید باعث رشد بیش از حد غده تیروئید می‌شود که به بیماری گواتر معروف است. در موارد شدید کوتولگی و کرتینیسم را به دنبال دارد.
  • کمبود ید می‌تواند باعث عقب ماندگی ذهنی شود.
  • اثرات مضری بر رشد مغز در دوران کودکی دارد.

از طرف دیگر مصرف نمک ید دار از گواتر و سایر علائم مربوط به کمبود ید مانند ناشنوایی، مشکلات رشد و کیست پستان جلوگیری می‌کند. با این وجود، اگر مطمئن هستید که به اندازه کافی ید موردنیاز بدن را از مواد غذایی دریافت می‌کنید، نیازی به مصرف نمک ید دار نیست.

نمک بدون ید چیست؟

در نگاه اول نمک‌های یددار و بدون ید کاملا مشابه یکدیگر به نظر می‌رسند و طعم یکسانی دارند. پس نمک بدون ید چیست؟ در این نوع نمک‌ها عنصر ید وجود ندارد و در واقع نمک صرفا از کلرید و سدیم تشکیل شده است. با این حال، نمک‌های بدون ید هم پس از برداشت و قبل از عرضه در بازار پردازش می‌شوند. در طی این فرآیند برخی از افزودنی‌ها و مواد ضد چسبندگی مانند آلومینوسیلیکات سدیم، دی اکسید سیلیکون و کربنات منیزیم را به نمک خوراکی اضافه می‌کنند.

بنابراین حتی اگر به نمک ید اضافه نشود، دستکاری‌هایی در ترکیبات نمک به منظور طعم بهتر و افزایش ماندگاری آن انجام می‌شود. این موضوع درباره انواع دیگر نمک‌ها نیز صدق می‌کند و حتی در برخی موارد این افزودنی‌ها منشا و علت خواص نمک دریا هستند.

نمک بدون ید چیست؟

نمک ید دار یا بدون ید؟ کدام بهتر است؟

با توجه به اینکه نمک یددار حاوی یک ماده مغذی اضافی‌تری است که همه انسان‌ها به آن نیاز دارند، احتمالا فکر می‌کنید که این نمک سالم‌تر است. اما نکته مهم این است که اکثر مردم از طریق غذاهایی که می‌خورند، ید کافی دریافت می‌کنند و لزوما نیازی به مصرف نمک ید دار نیست. بزرگسالان روزانه به 150 میکروگرم ید نیاز دارند؛ به استثنای زنان باردار که باید روزانه 220 میکروگرم ید مصرف کنند. در مقاله دیگری توضیح داده‌ایم که فارغ از نوع نمک و ید دار و بدون ید بودن آن، سالمندان چقدر نمک مصرف کنند.

شما می‌توانید 50 درصد از ید موردنیاز روزانه خود را تنها از یک لیوان ماست کم چرب و نزدیک به 70 درصد از این میزان ید را فقط با 85 گرم ماهی کاد دریافت کنید. یکی دیگر از بهترین منابع ید، جلبک دریایی است. فقط مصرف یک گرم از این نوع گیاه دریایی کافی است تا ید موردنیاز بدن‌تان تامین شود. با این توضیحات، اگر می‌دانید رژیم غذایی‌تان به اندازه کافی حاوی ید نیست، تصمیم منطقی‌تر مصرف نمک‌های یددار است.

بنابراین پاسخ به سوال عنوان این بخش، این است که هر دو نمک انتخاب خوبی هستند. مهم‌ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید این است که مراقب میزان دریافت سدیم باشید و میزان مصرف خود را به 2300 میلی گرم در روز محدود کنید؛ یعنی حدود 1 قاشق چای خوری نمک. رژیم غذایی پر سدیم ممکن است خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی، از جمله فشار خون بالا، سکته مغزی و سایر مشکلات مربوط به قلب را افزایش دهد و به همین دلیل تا این اندازه بر مصرف نمک‌های آبی و صورتی با محتوای سدیم کمتر تاکید می‌شود.

آیا نمک دریا بدون ید است؟ آیا نمک صورتی ید دارد؟

نمک دریا فاقد عنصر ید است و به همین دلیل، چندان برای مصرف خوراکی آن توصیه نمی‌شود. با این حال، برای مشاهده تاثیر نمک بر ریزش مو گفته می‌شود که از این نوع نمک استفاده کنید. نمک‌ صورتی نسبت به نمک‌های بدون ید میزان بیشتری از این عنصر مغذی را دارد؛ اما با توجه به مقدار کم ید موجود در آن، برای افرادی که کمبود ید دارند، مناسب نیست. در واقع چنین افرادی باید در رژیم غذایی خود از نمک ید دار استفاده کنند.

آیا نمک صورتی ید دارد؟

آنچه درباره نمک بدون ید آموختیم

در این مقاله توضیح دادیم نمک ید دار و نمک بدون ید چیست و چه تفاوتی با هم دارند. نکته مهم‌ دیگر که ممکن است در انتخاب نوع نمک مصرفی‌تان تاثیر داشته باشد، تفاوت در میزان ماندگاری این دو نوع نمک است. نمک‌های بدون ید هرگز منقضی و تاریخ گذشته نمی‌شوند، اما نمک‌های ید دار فقط پنج سال ماندگاری دارند. در پایان از شما دعوت می‌کنیم هر سوالی درباره نمک یدون ید یا ید دار دارید، در بخش نظرات این مقاله از مجله بلو سالت با ما به اشتراک بگذارید.

 

نظرات کاربران

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “نمک بدون ید چیست و چه تفاوتی با نمک ید دار دارد؟”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

© 2021 - BLUESALT24 | All rights reserved