برخی به غلط تصور میکنند که تنها نمک موجود در دنیا، آن ماده سفیدی است که باعث شور شدن و طعمبخشیدن به غذایمان میشود! اما باید بگوییم که این املاح تنوع بالا و کاربردهای متنوعی دارند. از نمک آبی گرفته تا نمک صورتی و نمک دریا، مصارف خوراکی و خواص فوقالعادهای دارند. در صنایع و ساختوساز نیز از مواد دیگری موسوم به Industrial salt استفاده میشود. اگر نمیدانید نمک صنعتی چیست و چه کاربردی دارد، پیشنهاد میکنیم این مقاله از بلوسالت را با دقت مطالعه کنید.
آیا نمک صنعتی خوراکی است؟
نمک صنعتی درواقع آن مادهای است که درصد خلوص کمتری نسبت به نمک طعام و خوراکی دارد، تصفیه نشده است و خبری از وجود ید در داخل آن نیست. خلوص نمک طعام و نمک آبی در حدود ۹۹ درصد است؛ اما نمکهای صنعتی بدون هیچگونه پالایش و تصفیه، در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند! در نتیجه قابلیت خورده شدن ندارند. کارخانجات و مشاغل بسیاری از industial saltها استفاده میکنند و باعث رونق چرخ صنعت میشوند. در بخشهای بعدی قصد داریم نحوه تولید و کاربردهای این نوع نمک را به شما عزیزان توضیح دهیم.
نمک صنعتی چگونه تولید میشود؟
در ادامه پاسخ به سوال نمک صنعتی چیست و چه کاربردی دارد، به نحوه تولید این ماده میرسیم. نمک صنعتی به دو صورت بهدست میآید: ۱- مستقیماً از آب دریا گرفته میشود، ۲- از سنگهای رسوبی بهجامانده از تبخیر آب دریا مورد بهرهبرداری قرار میگیرد. نمکها را هنگام استخراج، از لحاظ درجه خلوصشان طبقهبندی میکنند. اگر میزان خلوص این ماده مانند نمک صورتی هیمالیا بالا باشد، مصرف خوراکی خواهد داشت؛ اما درصورتیکه درصد خلوص نمک پایین باشد، تبدیل به industrial salt میشود. در کشور عزیزمان استانهایی همچون فارس، سمنان، قم و مرکزی بزرگترین تولیدکنندگان نمک صنعتی هستند.
نمک صنعتی چیست و چه کاربردی دارد؟ از رنگرزی تا تصفیه آب
امروزه بیشتر صنایع، وابسته به نمک صنعتی هستند؛ از حفاری و فرو کردن دکلهای مخصوص آن در زمین گرفته تا ساخت کپسولهای دارو. مأمورین راهنمایی و رانندگی در روزهای برفی که جادهها لغزندگی فراوانی دارند، با پاشیدن نمک صنعتی در سطح معابر باعث ایجاد امنیت رانندگان و سرنشینان خودروها میشوند. نمکها با کاهش نقطه انجماد، از یخزدگی و انجماد جاده ها جلوگیری میکنند. خوشبختانه در کشور عزیزمان، در کنار معدن نمک ابی ایران، معادن نمک صنعتی نیز بهوفور وجود دارند. در بخشهای بعدی انواع industrial salt را به شما عزیزان معرفی میکنیم.
نمک صنعتی پودری؛ با نمک طعام اشتباه نگیرید
نمک صنعتی پودری یا نرم که به نمک خیابانی نیز شهرت دارد، از ساییده شدن سنگ نمکهای بزرگ صنعتی بهوجود میآیند. بهدلیل تشابه زیادی که بین این ماده و نمک خوراکی وجود دارد، لازم است که هنگام خرید و استفاده از آن دقت داشته باشید. ریز بودن دانههای این ماده باعث جذب کامل رطوبت هوا میشود؛ به همین دلیل است که در مجاورت هوا بهسرعت به یک تکه سنگ سخت تبدیل میشود. از نمک صنعتی نرم (پودری) در تهیه دانههای طیور، ساخت آجیل، برفروبی جاده، ایجاد گاز کلر، تولید اسید و تهیه کاغذ استفاده میشود.
نمک فله خرد شده درشت پردازش شده؛ آب کردن یخ جاده
هنگامی که آب دریا توسط نور خورشید تبخیر میشود، دانههای درشت این نمک روی زمین باقی میمانند. در صورت وجود هرگونه ناخالصی، رطوبت و آلودگی، این نمک شسته میشود. دو صنعت تصفیه آب و برف و یخزدایی از سطح جاده، بیشترین استفاده را از این نوع نمک صنعتی میبرند.
نمک گرانول فله؛ نمک صنعتی و سنتی
بیشترین کاربرد را به این نمک صنعتی نسبت میدهند. صنعت ذوب فلزات، پردازش نساجی و پارچه، ساخت انواع مواد شیمیایی، تبادل یونی تهویه آب، تولید چرم، ساخت کاغذ و پالپ و تهیه آب نمکهای صنعتی با بهکارگیری این نوع Industrial salt قابل انجام هستند.
نمک آسیاب صنعتی؛ بقایای بهجامانده از تبخیر خورشیدی
آب دریا و دریاچهها توسط خورشید تبخیر میشود؛ سپس نمکهایی بر جای میمانند که در صنعت استفادههای فراوانی از آنها میشود. صنعت رنگرزی پارچهها، ساخت محصولات رزینی، تولید انواع مواد شوینده (از پودر لباسشویی گرفته تا مایع ظرفشویی و صابون) و اغلب فرآیندهای شیمیایی توسط نمک آسیاب صنعتی انجام میشوند.
نمک صنعتی شیلاتی؛ پای ثابت صنایع ماهیگیری
نمک صنعتی شیلاتی یکی دیگر از انواع Insudtrial salt است. همانطور که از نام آن نیز مشخص است، در صنایع شیلات و صید ماهی کاربرد فراوانی دارد. ابعاد این نمک در حدود ۵ الی ۹ میلیمتر است که از خرد شدن سنگهای بزرگتری تولید میشوند. کارخانههای تولید و توزیع نمک با شناسایی سنگ نمک مناسب برای صنعت شیلات، با دستگاههای مناسب عمل خرد کردن، ساییدن و آسیاب کردن سنگ نمک شیلاتی را انجام میدهد. احیای رزینهای غیرفعال، گندزدایی آب، از بین بردن سختی آب، صافکاری همراه با دقت و ظرافت و دباغی از جمله کاربردهای نمک شیلاتی است.
نمک صنعتی شکری؛ کاربردهای نمک حفاری
اندازه دانههای این نوع نمک صنعتی مشابه شکر است؛ به همین دلیل نام نمک شکری را روی آن گذاشتهاند. نمک حفاری نیز بیشترین کاربرد را در انواع صنایع و کارخانجات دارد. در نمکسود کردن انواع گوشت، تولید پنیر لیقوان و گل حفاری از نمک حفاری (شکری) استفاده میشود.
گندزدایی آب و دباغی چرم با نمکهای صنعتی
در این مقاله گفتیم که نمک صنعتی چیست و چه کاربردی دارد. اکثر کارخانجات و صنایع رایج در دنیا، از انواع industrial salt استفاده میکنند. کارخانههای تولید سود سوزآور، کربنات سدیم و گاز کلر، از پر استفادهترین صنایع در زمینه مصرف نمک صنعتی شمرده میشوند. ساخت شیشه، تولید لوازم آرایشی و پزشکی، تهیه پلاستیک، دباغی، تولید منسوجات، ساخت چوب نئوپان، تولید چرم، مراکز تولید و عرضه خوراک دام و طیور، بویلرها، صنایع شیمیایی، مراکز رفع سختی آب و احیای رزین از مهمترین صنایع استفادهکننده نمک صنعتی هستند. از آنجایی که سایز دانههای نمک برای هرکدام از مشاغل صنعتی متفاوت است، بنابراین کارخانههای توزیع نمک صنعتی ملزم به انجام عملیاتی نظیر آسیاب، سایش و خرد کردن سنگهای نمک صنعتی هستند.
نظرات کاربران